clanstvo-mladina

Mladina

Pravijo, da brez mladine ni prihodnosti in da na mladih svet stoji.

Tega so se verjetno že daljnega leta 1889 zavedali tudi pionirji gasilstva u Žireh. Ob takratnem udejstvovanju mladine ni pisnega podatka in so nam v dokaz zgolj stare fotografije iz obdobja pred svetovno vojno ter tudi po njej. Na njih se nam ponavadi iz prve vrste, poleg takratnih funkcionarjev, ponosno postavljajo zagnani mladeniči, katerih drža je skozi takrat moderen način fotografiranja izžarevala smelost, hrabrost, pogum. In če samo pomislimo, skozi koliko državnih struktur je šla v preteklosti naša domovina, ideja gasilstva pa je ves ta čas, enkrat bolj, drugič manj uspešno obstajala.

V današnjem času podpirajo našo mladino ter jo usmerjajo na prava pota:

- Branka Poljanšek (pionirke)

- Tone Kastelec (pionirji)

- Aleš Kavčič (mladinke in mladinci)

Sedaj se poleg ustaljenih aktivnosti na novo organizirajo gasilski izleti mladine, na katerih se posebno pozornost namenja gasilstvu. Tradicionalni so postali tudi tabori mladine, ki jih organiziramo enkrat letno; ponavadi pa celo na začetku in koncu šolskih počitnic. Na njih je del časa namenjen spoznavanju gasilstva, del pa igram, pohodom, ogledu gasilske vaje. Ob večerih mladi radi pojejo ob tabornem ognju. Za popestritev v goste povabimo skavte, tabornike, največkrat pa mladino iz sosednjega PGD Ledine, s katerimi sodelujemo in te tabore izmenično organiziramo.

Izboljšalo se je delo na tekmovalnem področju. Uspehi ekip, tako v pionirskih, kot tudi v mladinskih vrstah so potrditev pravilnega dela, trenutki (osebnega) zmagoslavja otrok pa velika motivacija za naprej. Pripadnost mladine društvu rase iz dneva v dan.

Že prej, posebej pa v tem času, je bilo zgledno sodelovanje s OŠ Žiri. Oktobra nas običajno obiščejo otroci iz prvega razreda, vsako leto pridejo v goste tudi malčki iz vrtca pri Osnovni šoli. Na predstavitvah našega dela vedno vključimo našo mladino, saj s svojim zgledom najbolj navdušuje sovrstnike.

Aktivnosti iz preteklih obdobij pa se le še nadaljujejo, nadgrajujejo in širijo. V zadnjem letu smo za mladino, ki jih je po podatkih v registru gasilcev (Vulkanu) okoli 67 fantov in deklet, uvedli tedenska srečanja.

 • Najem dvorane

  Za prireditve vseh vrst oddajamo dvorano. Cena je odvisna od tega, ali je dvorana ogrevana. Cena za enodnevni najem je:

  • 120 € za ogrevano dvorano
  • 80 € za neogrevano dvorano

  Informacije in rezervacija na telefonu 040 901 155 (Robi)

 • Vizitka društva

  Prostovoljno gasilsko društvo Žiri
  Logaška cesta 13
  4226 Žiri

  Telefon: 051 305 987 (Lijana)
  e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. , Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 • Izposoja miz in klopi

  Cena za en komplet na dan: 3 €
  Informacije na telefonu 040 901 155 (Robi)

   

  komplet-mize-klopi

 • Izposoja stojnic

  Cena za eno stojnico na dan: 12 €
  Informacije dobite na telefonu 041 369 123 (Branko)

   

  Izposoja stojnic